Muziekschat voor piano en orgel

Geplaatst op woensdag 30 januari 2013, 11:10

HEUSDEN – De sneeuw kon weinig concertbezoekers afschrikken, afgelopen zaterdagavond. Ze zorgde enkel voor méér sfeer, in de Grote of St. Catharijnekerk in Heusden. „Voor herhaling vatbaar”, verzuchtten luisteraars na afloop.

„Ondanks de sneeuwval was er behoorlijk wat publiek”, stelt een tevreden Mark Brandwijk (18) vast. Of hij er vooraf de smoor nog in had? „Nou, wij laten ons door de sneeuw niet uit de weg slaan, en ons publiek dus ook niet!”
Muziekliefhebbers kregen zaterdag ook veel terug voor de 7,50 euro die ze hadden neergelegd om het concert bij te wonen. Niet alleen van Duo Virtuoso (Reinier Korver en Mark Brandwijk) spatten de vonken af. Naast hun orgel- en pianoklanken liet allround-musicus Wim de Penning op de synthesizer horen wat hij waard was. Het Andels koperkwintet probeerde met haar spel het kerkdak eraf te blazen. Dat dit de vijf blazers niet gelukt is constateerde het kerkvolk afgelopen zondag.

Vooruitblik
Een van de hoogtepunten: een combinatie van vierhandig orgelspel en synthesizer, waarmee de muzikanten het imposante Bolero van Ravel lieten zinderen. Met de „Rondo Virtuoso” lieten zelfs álle musici van zich horen. Het Duo Virtuoso, Wim de Penning en de koperblazers vormden zo een harmonisch geheel. „De samenwerking met alle musici liep op rolletjes!”, geniet Reinier Korver (29) na. „De entourage van de kerk, met haar prachtige orgels en akoestiek heeft hier zeker aan meegewerkt.”
Voor Mark en hem was het de tweede keer dat zij hun ‘Traditionele Nieuwjaarsconcert’ gaven. Reinier: „We hebben een aantal stukken van onze nieuwste cd ‘Together’ gespeeld, in verband met de presentatie ervan. Verder speelden we muziek die bij de synthesizer paste. Denk hierbij aan nummers als ‘Gabriels Oboe’ en ‘Cantique de Noël.’ Dat laatste speelden we met een extra reden. Een nieuwjaarsconcert heeft volgens ons altijd een terugblik en een vooruitblik. Daarom keken we ook nog even terug naar de Kerst. Ook het repertoire van de koperblazers sloten mooi aan bij de sfeer van de avond.”

De samenwerking tussen Mark en Reinier als Duo Virtuoso bestaat nu zo’n anderhalf jaar. Tot beider vreugde. Reinier: „Door de samenwerking met Mark heb ik het speelplezier tijdens concerten en ook tijdens het studeren leren herontdekken. Hij inspireert mij vooral door zijn ‘no-nonsense-spel’; het puur vanuit het gevoel musiceren.”
„Qua muzikaliteit vullen Reinier en ik elkaar uitstekend aan”, vindt Mark. Lachend: „Ik ben nog weleens slordig in de afwerking. Reiner inspireert mij om juist van kleine dingen ook iets muzikaals te maken. Wat interpretatie betreft kan ik nog heel veel van hem leren.”

Muziek beetpakken
De twee hebben grootse plannen voor de komende jaren: „We willen concerten in een zekere zin laagdrempelig houden, maar tegelijk onbekende klassieke muziek beetpakken”, vertelt Reinier. „Meer actief worden,” vult Mark aan, „onder andere met verrassende muzikale combinaties zoals afgelopen zaterdag. Reinier: „Een afwisselend repertoire houden, en zoveel mogelijk mensen laten genieten van de schat aan muziek voor onze combinatie.”


Reageren

Naam
Bericht

Er zijn nog geen reacties bij dit nieuwsbericht geplaatst.

‹ Terug naar het nieuwsoverzicht